Видове японски чай
Зеленият чай е неферментирал чай. Японците са единствените, които обработват листата на пара, като по този начин запазват полезните съставки на чая.

Преди да се пакетира японският чай минава през 9 етапа на обработка:
1) Чаените листа се берат.
2) Пресните листа се обработват на пара, с цел да се спре окисляването.
3) Излагат се на топъл въздух и се сушат.
4) Навиват се под налягане.
5) Повторно сушене.
6) Финално навиване.
7) Получава се Арача ( груб чай ).
8) Финален процес, Арача се реже и се разпределя по видове и сортове.
9) Пакетиране.
Видове японски чай обработен на пара:
- Сенча;
- Фукамуши Сенча ( чай с дълбоко запаряване), характерно при него е, че първата запарка е 30 секунди, а втората от 5 до 10 секунди;
- Кабусеча;
- Гьокуро ( изключително рядък и ценен чай, само 1 % от общо отглеждания чай в Япония). В превод нефритена роса, в миналото е бил известен, като чая на благородниците. Характеризира се с много нежен и деликатен вкус. Има и силно изразен послевкус.
- Тенча – покрити храсти с цел приготвяне на Матча.
- Тамарюкуча;
- Банча – изходен чай, от който се приготвят Генмайча ( печен ориз, сенча и матча) и Хоуджича ( зелен чай обработен на дървени въглища)
- Камарича – печен чай.
- Оолонг – полуферментирал чай.
От изброените по – горе видове японски чай е важно да се отбележи, че всеки чай има характерен вкус и по определен начин въздейства на организма, видовете Сенча търпят до 3 запарки, като всяка една запарка има специфичен цвят и вкус. Сенчата като ежедневен чай е изключително полезен, способства за баланс на организма, Матчата като силен антиоксидант и суперхрана се предпочита за концентрация.
Очаквайте начини за приготвяне на Сенча, Матча и Гьокуро.