Гьокуро

Зелен чай Гьокуро - с какво е специален

Под един процент от целия чай, отглеждан в Япония завършва като гьокуро. Заради специфичния начин на отглеждане и заради това, че е рядък, този висококачествен зелен чай е един от най-скъпите в Япония. Ценeн в родината си като най-добрия зелен чай, гьокуро набира все повече популярност сред любителите на зеления чай по света със своя естествено сладникав вкус и деликатен аромат.

С какво е специален

Чаят гьокуро се произвежда от същите чаени дървета, използвани за производството на сенча. Но докато при производство на сенча дърветата са огрявани от слънце целогодишно, чаените дървета, ползвани за производство на гюкуро, се покриват около двадесет дена преди събирането на реколтата, за да бъдат на сянка. Намаляването на слънчевата светлина води до намаляване процеса на фотосинтеза на растението и в резултат на това, се произвежда повече хлорофил. Той променя съотношението на захари, аминокиселини и кофеин в листата на чаените дървета, което се отразява на цвета, аромата и вкуса им. Ограничаването на слънчевата светлина, води до по-мек и сладък вкус. Гьокуро се произвежда само от първите листа на чаените дървета от пролетната реколта. Дърветата се берат на ръка, чаените листа се запарват леко, за да се предотврати окисляването им и след това започва процес по навиване и сушене на листата. За разлика от сенчата, гьокуро не се пуска на пазара веднага след като е произведен. Чаят се задържа за няколко месеца, за да може листата да узреят добре и да получат мекия си вкус.

Различното приготвяне

Както и сенчата, гьокуро се приготвя като листата се запарват в чайник с топла, но не вряла вода. И тук започват разликите. Температурата, при този вид японски чай, е много по-ниска – между 50 и 60 градуса. Тази температура на водата се постига, като горещата вода се изсипва в специален съд за охлаждане на водата, където престоява минута, две, след което се пресипва в чашките за гьокуро (с всяко пресипване водата се охлажда с около 10 градуса). Пълненето на чашите с гореща вода има и друга цел – да затопли керамичната чаша, за да може след това тази топлина да поддържа идеалната температура на напитката. След охлаждането на водата, тя се излива в чайника. Количеството чай, което се ползва е двойно в сравнение със сенчата. Правилото е: един грам чай за всеки 30 мл. вода. Чаят е готов между 2 и 3 минути, след като листата на гьокуро се разгърнат. Разпределя се в чашите, като се излива последователно по малко количество от чая във всяка чаша. Процеса на запарване на чаените листа може да се повтори до пет пъти. И нещо много интересно и уникално само за този вид чай – листата на гьокуро се ядат и имат много приятен вкус.

Полезни свойства

Гьокуро съдържа високи нива на катехин EGCG (епигалокатехин галат). Тези натурални полифеноли са силни антибактериални и антивирусни агенти, укрепват стените на капилярите, спомагат за освобождаването на тялото от тоскични съединения. Много учени смятат, че EGCG играе положителна роля в борбата на организма с рака.
Както останалите японски зелени чайове, този чай е силен антиоксидант, ускорява метаболизма и изгарянето на мазнини. Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, като намалява натрупването на мастни отлагания в артериите, спомага повишаването нивото на добрия холестерол и за понижаване на общия холестерол. Намалява риска от диабет, като поддържа кръвната захар в здравословни норми.

-10%

10% отстъпка при покупки над 200 лв. с промо код

10%

-10%

10% off for purchases over €100 with promo code

10%