Матча

Матча - ПРОИЗХОД

Суперхраните, не може да не сте чували за тях и за модата, която те наложиха в начина на хранене на милиони. През последните десетилетия светът полудя по семената от чия, маката и какаовите зърна, но някои диетолози твърдят, че тази мода е резултат на меркетингов трик. И докато учените спорят дали годжи берито е по-полезно от обикновената шипка, която расте по нашите земи, вярващи и скептици в полезните свойства на „суперхраните“ са съгласни с едно – чаят от матча съдържа над сто пъти повече антиоксиданти, от тези, съдържащи се в останалите видове зелен чай и може спокойно да се нарече една от най-полезните напитки в света.

Произход

Смятан за елексир, който удължава живота, чаят от матча е внесен от Китай в Япония от будистки монах през 1191 г., който засажда растението в свещените земи в Киото. Тогава се слага началото на отглеждането на чая в Япония и използването му в чаената церемония, която по-късно се превръща в един от най-ярките образи на Японската култура, познат на външния свят.

Чай като никой друг

Матча се произвежда от най-добрия, но и най-редкия вид зелен чай в Япония – тенча. На японски „ма“ означава прах, а „ча“ означава чай и буквално името на чая се превежда като „чай на прах“. Приготвя се от стрити на прах листа зелен чай от чаените дървета тенча и се пие без да се прецежда. По този начин, за разлика от останалите видове зелен чай, при които изсушените листа се запарват с гореща вода и след това се изваждат, при приема на матча се усвояват и самите листа на зеления чай. Чаят се приготвя с топла, но не гореща вода (70-85 градуса).

Еликсир на живота

Основната здравословна полза на чая матча е, че доставя мега дози антиоксиданти на организма с всяка глътка. Антиоксидантите, съдържащи се в една чаша матча се равняват на тези, съдържащи се в десет чаши от всеки друг запарен зелен чай. Антиоксидантите са химични съединения, които забавят стареенето на клетките и защитават организма от заболявания. Казано по-просто, толкова повече имате, толкова по-добре е оборудвано тялото ви в борбата срещу инфекции и болести.

Чаят от матча съдържа високи нива на катехин EGCG (епигалокатехин галат). Тези натурални полифеноли са силни антибактериални и антивирусни агенти, укрепват стените на капилярите, спомагат за освобождаването на тялото от тоскични съединения. Много учени смятат, че EGCG играе положителна роля в борбата на организма с рака.

Споед диетолозите EGCG е задължителен компонент на всяка диета. Той стимулира производството на хормона норадреналин, който засилва метаболизма и изгарянето на мазнини.

-10%

10% отстъпка при покупки над 200 лв. с промо код

10%

-10%

10% off for purchases over €100 with promo code

10%