Японска Сенча

ПРОИЗХОД

Макар че много добър чай сенча се произвежда в Китай, нашата сенча е произведена в Япония, страната, известна по целия свят с производството на зелен чай с изключително високо качество. Чаените листа, произведени в Китай обикновено се изпичат на тиган, докато японската сенча се приготвя на пара. Запаряването на листа спира окисляването им и им придава ярък зелен цвят. Чай „Сенча“ се намира лесно на нашия пазар, но почти никога не става въпрос за истинска, японска сенча, отгледана и пакетирана в страната на изгряващото слънце. Не се доверявайте веднага на твърденията на производители и вносители на „японска сенча“ и ако искате да се насладите на истинския тревист вкус и ярко зелен цвят на най-разпространения чай в Япония – четете внимателно етикета.

Произход

Чаят сенча се произвежда из цяла Япония, но 50 % от производството му е съсредоточено в префектура Шизуока. По-голямата част от нашия чай е произведена точно там. Известна с по-топлия си и мек климат и по-слънчево време, в сравнение с останалата част от Япония, тази част от страната осигурява перфектни условия за отглеждането на сенча. Чаят се отглежда огрян от слънце целогодишно, за разлика от други видове японски чаени дървета, които се покриват, защото в определен етап на развитието си трябва да са на сянка.

Начин на приготвяне

Подобно на други видове японски чай, сенчата се приготвя като листата се запарват в чайник с топла, но не вряла вода – около 80 градуса. Добър начин да охладите врялата вода е да напълните чашите за чай, които ще ползвате. Това ще ви помогне и да определите точно нужното количество вода, което да излеете в чайника при листата сенча. Количеството чай, което се използва варира, но средно препоръчителната доза е 6 грама листа сенча за всеки 30 мл. вода. Чаят се запарва за до минута, след което се разпределя в чашите, като се излива последователно по малко количество от чая във всяка чаша.

Полезни свойства

Чаят сенча съдържа най-високите нива на катехин EGCG (епигалокатехин галат), в сравнение с всеки друг чай. Тези натурални полифеноли са силни антибактериални и антивирусни агенти, укрепват стените на капилярите, спомагат за освобождаването на тялото от тоскични съединения. Много учени смятат, че EGCG играе положителна роля в борбата на организма с рака.

Този чай ускорява метаболизма и изгарянето на мазнини. Има високо съдържание на антиоксиданти и полифеноли, които помагат за неутрализирането на вредното въздействие на свободните радикали, отговорни за стареенето на клетките и много болести.

Полифенолите действат като бариера в усвояването на холестерола в организма и помагат да се елиминира излишният холестерол. Редовния прием на сенча предпазва тялото от сърдечни болести и атеросклероза.

Антиоксидантните свойства на тази напитка помагат за запазване на младостта на кожата, намаляване на бръчките и хидратиране. Въздейства благоприятно при възпалена и увредена кожа. Гаргара със сенча води до голямо облекчение при възпалено гърло или кашлица. Чаят има високо съдържание на витамин C, което го прави полезен по всяко време.

-10%

10% отстъпка при покупки над 200 лв. с промо код

10%

-10%

10% off for purchases over €100 with promo code

10%