Медицински център Мериленд Университет – САЩ

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР МЕРИЛЕНД УНИВЕРСИТЕТ – САЩ

Източник: https://www.umms.org/ummc

Изследователи от университета в Мериленд, въз основа на събрани доказателства са направили някои заключения  за ползите от консумацията на зелен чай.

Ползи

Резултатите от тези проучвания показват, че зеленият чай може да помогне при следните заболявания:

Атеросклероза

Изследвания показват, че благодарение на антиоксидатните свойства на зеления чай, редовната му употреба, може да помогне за предпазване от атеросклероза и заболяване на коронарната артерия (известна като исхемична болест на сърцето).

Висок холестерол

Изследвания показват, че консумацията на зелен чай намалява лошия холестерол и повишава добрия, както при хората, така и при животните.

Възпалително заболяване на червата

Зеленият чай може да помогне за намаляване на възпалението при болестта на Крон и язвен колит и двете възпалителни заболявания на червата.

Диабет

Зеленият чай и бил използван традиционно за намаляване на кръвната захар. Зеленият чай помага за регулацията на глюкозата в организма. Изследвания показват, че може да повлияе и върху управлението на диабет 2.

Чернодробно заболяване

Резултати от изследвания върху животни и хора, показват, че растителните химикали в зеления чай, наречени катехини могат да помогнат при лечение на вирусен хепатит, възпаление на черния дроб. При тези изследвания са използвани по – големи количества катехини. Трябва да се отбележи, че повече от 10 чаши на ден зелен чай, могат да създадат проблеми, поради високите нива на кофеин. Моля, консултирайте се с вашия лекар, по какъв начин да се включи зеления чай във вашето лечение.

Отслабване

Изследвания на зеления чай, показват че неговата регулярна употреба ускорява метаболизма и помага за изгарянето на калории. Също така се смята, че комбинацията зелен чай и кофеин подобрява процеса по отслабване. Има и изследвания, които показват, че няма ползи.

Други ползи

Предварителни проучвания, показват че зеления чай може да помогне за предотвратяване на зъбен кариес. Зеленият чай може да бъде полезен и при артрит.

Химикалите в зеления чай могат да помогнат и за предотвратяване на симптомите на грип и настинка. Има и изследвания, които показват, че зеленият чай играе роля и при предпазване от болестта на Паркинсон и остеопороза.
Като цяло изследванията показват, че зеленият чай помага за намаляване на риска от смърт по каквато и да е причина.

Какво съдържа зеления чай

Изследователи, смятат че здравните свойства на зеления чай се дължат най – вече на полифенолите, химикали с мощен антиоксидантен ефект. В действителност антиоксидантните ефекти на полифенолите са по – големи от витамин C.
Полифенолите, съдържащи се в чая са класифицирани като катехини. Зеленият чай съдържа шест основни съединения от катехини: катехин, галаогатехин, епикатехин, епигалокатехин, епикатехингалат и епигалокатехин галат ( известен като EGCG ).
EGCG  е най – проучвания полифенол  в зеления чай и най – активния.
Зеленият чай съдържа алкалоиди, включително кофеин, теобромин и теофилин. Те осигуряват стимулиращите ефекти на зеления чай. L – теанина аминокиселинно съединение открито в зеления чай е изследвано за своите успокояващите ефекти върху нервната система.

-10%

10% отстъпка при покупки над 200 лв. с промо код

10%

-10%

10% off for purchases over €100 with promo code

10%