История на зеления чай

История на зеления чай в Китай

Историите за произхода на зеления чай са повече мит, отколкото реалност. Подобно на невероятната легенда за откриването на зелен чай в Китай случайно. Един ден Шен Нун, лидер на Китай, варял вода под чаено дърво, когато няколко листа случайно паднали във врящата вода и така бил направен първия зелен чай. След като изпил отварата от запарени чаени листа, Шен Нун, който бил и експерт в медицината по онова време, открил свойствата и благоприятното въздействие на чая и веднага включил листата от зелен чай в списъка с билки, използвани в медицината. Факт или измислица, зеленият чай се използва в Китай в продължение на повече от 4000 години като лекарство.

История на зеления чай в Япония

Зеленият чай е внесен от Китай в Япония от будистки монаси в началото на IX в. Първоначално тази напитка е била достъпна само за висшата класа и е използвана като лекарство. В края на XII век известния свещеник Енсай започва да използва чая матча за религиозни цели в Япония. Той пише първата книга, посветена на чая, фокусирайки се върху благоприятните ефекти на напитката за здравето и медицинските й качества като ограничаването на ефекта на алкохола върху организма, стимулиращото й въздействие, утоляването на жаждата, подпомагането при лошо храносмилане, подобряването на мозъчната функция и т.н. Това дава на зеления чай широка популярност сред големи групи от хора.

ИСТОРИЯ НА ЗЕЛЕНИЯ ЧАЙ В КИТАЙ

За няколко века се заражда и утвърждава чаената церемония, която по-късно се превръща в един от най-ярките образи на Японската култура, познат на външния свят.

С появата на повече методи за обработка на чаените листа, зеленият чай става все по-популярен сред масите. Между IX и XV в. производството на зелен чай чрез запарване, печене и пържене на тиган започва в различни части на Япония и производството на традиционните японски чайове сенча и гьокуро става все по-разпространено. Скоро зеленият чай е признат за най-популярната напитка на нацията.

-10%

10% отстъпка при покупки над 200 лв. с промо код

10%

-10%

10% off for purchases over €100 with promo code

10%