Зеленият чай – най-здравословната напитка на планетата

ЗЕЛЕНИЯТ ЧАЙ – НАЙ-ЗДРАВОСЛОВНАТА НАПИТКА НА ПЛАНЕТАТА

“В префектура Шизуока, където се отглежда зелен чай от почти дванадесет века, степента на ракови заболявания е необичайно ниска, дори и за японските стандарти. Жителите на префектурата пият по около 10 малки чаши на ден и запаряват чаените листа веднъж, вместо да правят по няколко запарки с едни и същи чаени листа, както останалите японци.” – Даяна Роузен “Книга  за зеления чай”.

Когато говорим за влиянието на зеления чай върху човешкия организъм, трябва да обърнем внимание на неговото съдържание и въздействието му върху нас. Направени са, правят се и ще продължават да се правят много изследвания на зеления чай, но доказани са следните съставки, които имат пряка полза за човешкото здраве.

Стимуланти – кофеин, теофилин, теобромин. Тук трябва да отбележим, че съдържанието на кофеин  в една чаша чай е в пъти по – малко отколкото в чаша кафе, а в комбинация с теофилина и теобромина оказва здравословен ефект върху сърдечната дейност и централната нервна система. Друга важна субстанция, която успокоява нервната система и се съдържа в зеления чай, това е аминокиселината Л – Теанин. Л – Теанина  спомага и за увеличаване способността за концентрация.

Зеленият чай съдържа  натурални антиоксиданти, наречени полифеноли. Смята се,че той е най – силния естествен антиоксидант.( 60 пъти по силен от годжи бери ). В човешкия организъм действа като ускорява метаболизма и помага на черния дроб да функционира по-лесно и по-добре. Полифенолите на зеления чай, спомагат и за достигане на по ниски нива кръвна захар, като по този начин предпазват от диабет.

Зеленият чай принадлежи към групата на катехините. Катехините са по – силни от витамин C и Е, по отношение на спирането на окислителното увреждане на клетките и спомагат за производството на топлинна енергия в тялото, което води до изгаряне на калории. Направени са много изследвания, които показват, че ежедневната консумация на зелен чай, Ви помага да отслабнете.

Консумацията на зелен чай, води до намаляване на лошия холестерол, което от своя страна предпазва от проява на сърдечно съдови заболявания. От друга страна употребата на зелен чай, води до повишаване на добрия холестерол, който помага работата на сърцето.

Съществуват медицински изследвания, които доказват, че зеленият чай помага и при високо кръвно налягане, защото той подтиска действието на ензима, причинител на хипертонията.

Ежедневното пиене на зелен чай унищожава бактериите в устата, като по този начин предпазва от поява на кариес, заболяване на венците, загуба на зъби и лош дъх. Това отново се дължи на естествения флуорид, полифенолите и катехините.

При дългогодишна употреба, чрез антиоксидантното и противовъзпалително си действие, зеленият чай предпазва от остеопороза и фрактури.

Изследвания на зеления чай, доказват, че заради гамаделта – Т клетки, зеленото чудо от Япония, повишава имунитета срещу грип и простуда.

Има доказателства, които свидетелстват, че  биоактивните съединения съдържащи се в зеленият чай помагат при борбата с алергии, а според направено изследване зеленият чай може да бъде преграда срещу болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Теанинът и амино киселините съдържащи се в зелените листа, действат релаксиращо и успокояващо и по този начин Ви предпазват от състояние на депресия.

Не на последно място трябва да отбележим и благотворния ефект, който зеления чай оказва върху кожата,  като я опъва и води до по-малко бръчки. Дължи се на антиоксидантите и стопирането на  възпалителните процеси.

Едва ли, ще можем да обобщим ползите на японския зелен чай, който в дълбоката древност се е ползвал като луксозно лекарстство, но е важно да отбележим, че редовната му употреба, води до цялостно здравословно състояние на организма. Чрез приемането му ежедневно, Вие ще се чувствате жизнен, работоспособен и защитен от много коварни болести. За да бъде максимален ефекта от зеления чай, моля спазвайте указанията за приготовление.

-10%

10% отстъпка при покупки над 200 лв. с промо код

10%

-10%

10% off for purchases over €100 with promo code

10%